Doğum, baştan sona spontan bir süreç aslında; yaşamadan elinden geldiğince hazırlık yapmaya çalışıyorsun. Bu hazırlıkta ilk olarak sağlıklı bir gebelik geçirebilmek için doğru beslenme ve egzersizi hayatımızın bir parçası haline getirmek gerekiyor. Sonrasında bolca meditasyon, dua ve bebeğinizle temas kurmak için sessizlik. Bunlar eşinizle veya tek başınıza yapabilecekleriniz.
Ekip işi olan kısma gelelim… Gebeliğin 20. Haftasından itibaren ise doğuma hazırlık, bebek bakımı, emzirme gibi eğitimlere katılmak için en uygun dönemdir. Bu eğitimlere mümkünse eşinizle veya doğum anında size refakat edecek kişi ile katılmak doğumda daha rahat oluyor. Bu eğitimlerde gebelik, annelik, hormonlar, doğum ve doğum sonrası süreç baştan aşağı interaktif bir şekilde ele alınmaktadır. Mitler, korkular, kaygılar, telaşlar, heyecanlar gözden geçirilir. Eğrisi doğrusu yaşantısal süreçlerle incelenir. Grup halinde katılım sayesinde aslında yaşadıklarımızın her anne babada olan , normal olan olduğunu da anlama şansımız olmaktadır. Bu eğitimler genellikle doğuma hazırlık için 2 tam gün ,toplamda 18 saat sürmektedir. Yorucudur belki ama sonucuna değer. Eğitim sonunda profesyonel doğum destekçinizi de seçebilirsiniz. Ebe, doula ya da doğum psikologundan doğum sürecinde yanınızda olması konusunda destek alabilirsiniz. Bu süreç aslında bebeğinizle bağ kurmak için, annelik ve babalık rolleriniz konusunda bilinçlenmek ve kendi doğum hikayenize yeniden bir göz atıp varsa kalan tortuları düzenlemek için ayrılmış dolu dolu geçen bir süreç. Amaç bilgi almak değil, bilgi artık her yerde. Amaç yaşantısal bir süreçten geçip doğumu prova etmek ve hazırlanmaya çalışmak.
Elbette doğuma hazırlık eğitimi doğuma hazırlanmaya yetmez. Eğitimin hemen ardından bibliyoterapi ile yani kitaplarla çalışmaya devam, hypnobirthing ile gevşemeye devam, nefes çalışmaları ile doğuma kadar devam…
En önemlisi istediğiniz kadar hazırlanın, çalışın, çabalayın en önemlisini yapmazsanız olmaz. Anda kalın, doğal akışta; doğum için bütün alet çantanızı hazırlayın ama hangisini kullanacağınıza o an geldiğinde karar vereceksiniz.
Süslü püslü eşyalar,sayısız oyuncak, en iyi bebek arabası-yatak vs. den önce bebeğiniz için hazırlanın, kendi içinizdeki bebekle çalışın, onunla doğuma hazırlık eğitiminde tanışın, sonrasında çalışın, büyütün ve anne-baba olabilmesi için destekleyin.
Eskiden bunlar için çaba sarf etmeye hiç gerek yoktu, zaten doğal gıdalarla besleniyor, daha fazla hareket ediyor ve normal doğum yapıyorduk. Ama her zaman kendimizle çalışmayı ihmal ediyorduk, şimdi bunun bir imkanı var. Doğuma hazırlanın, doğum destekçinizi seçin ve kendi doğum hikayenizi yazın.
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!