Değişim, Değişeyim ama Nasıl?
Değişmeyi, değiştirmeyi hepimiz çok isteriz, hadi biraz hangi dönemlerden geçerek ve nasıl DEĞİŞİM konusunda farkındalığımızı arttırabiliriz bir bakalım.
1-Niyet Öncesi
Henüz bir problem var algısı yoktur, inkar eder ve davranışınla ilgili mantığa uydurma çabalarını sürdürürsün. Herhangi bir değişim denemesi yaptıysan bile çok hızlı bir şekilde vazgeçer, bırakamazsın.
Sigara içenlerin ‘’bir tek sigaram var, ben dudak tiryakisiyim, içime çekmiyorum ki ‘’cümlesi gibi.
‘’Benim bir sorunum yok, insanlar beni bu hale getiriyor’’ gibi. Hep haklı, değişmene gerek yok çünkü ortada bir problem yok.
‘’Terapi mi ,benim ihtiyacım yok ki!’’
‘’Hih , ben deli miyim ki, terapiye gideyim?’’
2-Niyet Ettim
Değişim isteğin başlamıştır, ama diğer yandan da denemeler istenilen sonuca ulaşmamış veya başlamadan bitmiştir, yani ikircikli bir tavrın vardır artık.
Davranış devam eder, sen direncini sürdürürsün. Aslında iki adım ileri bir adım geri dönemidir.
Söz verip bir daha asla yapmayacağım dediklerimize sonradan n’apıyım olmuyor değiştiremiyorum dememiz gibi.
‘’Bir kere gittim anlattım çözülmedi… ‘’
‘’Terapiye gitmeyi istiyorum ama zamanım yok!’’
3-Hazırlık Yapayım
Artık değişim kararı konusunda netsindir, nerden başlaman gerektiği konusunda destek isteyebilirsin. Belki daha fazla yardım isteyebilir, yakın olduğun birilerine açılabilirsin. Sadece komşunun, yakın arkadaşının ya da işte birilerinin önerdiği antidepresanları içeyim deme. Mutlaka psikiyatrik muayeneden geçip ilaç gerekliyse, sana uygun olanını iç. Ya da falcıya gideyim açılırım, sülük tedavisi olayım rahatlarım gibi teknikler yerine, illa deneyeceksen alternatif tıbba yönelmeyi dene. Akupunktur, homeopati, hipnoterapi gibi alternatif tedavilerde iyi gelebilir. Unutma herkes herkese iyi gelmez sana iyi geleni bul.
‘’Sence ben biraz…. biri miyim?’’ diye sormaya başlamış olabilirsin.
‘’Tanıdığın bir psikolog var mı?’’
4-Eylem-Harekete Geç
Davranışını değiştirmek için harekete geçtin ve seni engelleyen her şeyden kaçınmaya başladın. Değişim başlasın istiyorsun ve bunun için var gücünle çabalıyorsun. Enerjini doğru kullan ve değişimin hemen olması konusunda aceleci olma. Beklentin çok yüksek olmasın yoksa prematüre güven kazanır sonra tekrar eski haline dönersin. Yavaş yavaş sürece yayarak değişim gerçekleşirse, daha kalıcı olur.
‘’Artık buna bir son verdim, başka bir hayat mümkünmüş’’
‘’Ya ben nasıl yıllarca sigara içebilmişim.’’
5-Sürdürmek Lazım
Değişim başladı ve devam ediyor, şimdi değişimin keyfini sürmenin zamanıdır. Değişimin hayatına yerleşmesi için yeni düzenlemeler yapmanın ve değişime hayatında kalıcı bir yer açmanın tam sırası.
‘’Son 6 aydır her sabah yarım saat yürüyüş yapıyorum.’’
Birkaç seans terapi, yeni başlanan bir ilaç bir anda değişim sağlamaz. Psikoterapilerde ortalama 5-6. Seanstan sonra, ilaç tedavilerinde de 14-21 gün sonra değişim başlar.
6-Nüksetme-Etme-Etme
Bazen bir değişim zaman içinde tekrardan sil baştan olabilir. Ve geçtiğimiz 5 süreç yeniden başlayabilir. Genellikle davranışa bir kez geri döndüğünde olmadı ben aynı benim diye moraliniz bozulabilir ve bu durum başa dönmenin sebebi olabilir. Birkaç kez geri dönüş nüksetme anlamına gelmez, geri gelmek için değil yalnızca eski dostu özlemiş olabilir misin diye geçiyorken uğramıştır.
‘’Herşey yine bozuldu, herhalde yapamıycam!’’
‘’Bir türlü düzelemiyorum, tedaviyi bırakıcam.’’
Yaşamak İstediğin Değişim ”Sen” Ol!
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!